Holt-tenger


Hétfő éjszaka érkeztem és másnap a nagyon várt kirándulás kezdődött kora reggel: Holt-tenger és Jeruzsálem. A kiránduláson szervezett program keretében vettem részt, egy légkondicionált, kényelmes, de hosszú (három óra 50 perces, egy irányban) úton vettem részt. Gyakorlatilag akkora a távolság Eilat és a végcél Jeruzsálem között, mint Magyarországtól és Eilatra. Nem volt idő unatkozni, hiszen az út látványa mindent megért.

A Holt-tenger lefolyástalan tó Izrael és Jordánia határán. Vizében igen magas a só koncentrációja. A nagy kiterjedésű tó sajnos egyre kisebb, Izrael fejlesztési tervei szerint többek között a Vörös-tengerből fogja az elapadó vizet pótolni.

A Jordán-árokban található Földünk legmélyebb szárazföldi pontja. A víz tükre kb. 420 m-rel, a tófenék 795 m-rel van a földrajzi tengerszint alatt. A víz színe közelről tiszta, átlátszó, távolról sötétkék.

Bár a tóba ömlik a Jordán folyó, vízszintje folyamatosan csökken az erős vízkivétel miatt, ezért a tóba egyre kevesebb víz érkezik. A csökkenő vízutánpótlás miatt a tó kettészakadt, a mélyebben fekvő északi rész mellett a déli medence fokozatosan kiszárad. A tó vize erősen párolog, amit a völgykatlanban uralkodó tropikus hőség okoz. Ezért felszíne majdnem állandó ködrétegben lebeg, a túlsó partot csak gyengén lehet kivenni.

Partvidéke kevés kivétellel kopár sivatag és terméketlen. Csak ahol a hegyekből lefutó patakok – a keleti oldalon az Arnon, a nyugati oldalon pedig a Kedron – ömlenek bele, terem tropikus növényzet.

Északi csúcsán folyik bele a Jordán folyó. Északnyugati sarkán található Kumrán (Qumran) régészeti lelőhely, az ókori esszénusok egyik csoportjának központja. Az 1947-ben itt felfedezett kumráni iratok tették világhíressé. Itt található a Kumráni Nemzeti Park.

A nyugati parton továbbmenve dél felé, Én-Gedi kibucát és oázisát találjuk. A terület már az ősidőkben lakott volt, 1950 körül újraalapították.

A Holt tenger DNy-i részén van Szedom (סדום , Szodoma). A 12 km hosszú, 2–3 km széles területen bizarr formájú sótömegeket láthatunk. A népi képzelet ezek között felismerte Lót feleségét is, aki “sóbálvánnyá” változott, mert az angyal parancsa ellenére hátratekintett.

Ma ez a vidék fontos ipari hely (Dead Sea Works): a Holt-tenger vizéből ásványi anyagokat vonnak ki (bróm, kálium, magnézium), emellett turisztikai központtá is vált.

Fürdőzés a tengerben: Nem voltam felkészülve a tenger medrére, a kő- és sósziklákra, így bizony elég nehézkesen jutottam be a vízbe; bent viszont átéltem azt, ami olvasva hihetetlennek tűnt: lebegtem a víz színén! 🙂 A kezem és lábam megsínylette a bejutást, de estére megtette a víz jótékony hatását és minden sebem, karcolásom nyomtalanul eltűnt.

Sófeldolgozó egység és a színek kavalkádja!
Úton a tengerhez: feldolgozatlan só- és kősziklák a parton
Holt-tenger partja
A lebegés élménye 🙂
Holt-tenger: épülő és bővülő turisztikai központ
Távolodás a tengertől, úton Jeruzsálem felé (90-es út végig)