Tavasz, nyár, ősz, tél… és tavasz


Tavasz, nyár, ősz, tél… és tavasz (koreai címe: 봄여름가을겨울그리고봄, Pom jorum kaul kjoul kurigo pom2003-as dél-koreai film, amely egy tó közepén elhelyezkedő buddhista templomról szól, a benne nevelkedő tanítványról és mesteréről.

A film rendezője Kim Gidok, a szereplők O Jongszu, Kim Jongmin, Szo Dzsekjong és Kim Dzsongho. A film utolsó jelenetében a rendező is megjelenik. A film rendkívül jelentős változást jelent a rendező korábbi műveihez képest, amelyeket gyakran kritizáltak erős agresszivitásuk és nőgyűlöletük miatt.

A mű – jelképes állomásaival, az évszakokkal – egy ember életét meséli el: hogyan válik a világtól és a társadalomtól elzárva, egyetlen mester mellett serdülővé, hogyan ismerkedik meg a szerelemmel, hogyan hagyja ott a tó közepén úszó kolostort, hogyan tér vissza bűnözőként, vezekelni, hogy folytassa életét, és végül volt mestere helyébe lépjen egy ifjú tanítvány mellett.

A rendező:

Kim Gidok 1960. december 20-án született az Észak-Kjongszang tartománybéli Ponghvában. Szépművészetet tanult Párizsban 1990 és 1993 között. Miután visszatért Koreába, forgatókönyvíróként kezdte pályafutását, 1995-ben a Koreai Filmtanács által kiírt fotgatókönyvírói pályázatot is megnyerte.

A következő évben Kim rendezőként debütált Crocodile című, alacsony költségvetésű filmjével. A film pozitív kritikai fogadtatásban részesült Dél-Koreában. 2004-ben elnyerte a legjobb rendezői díjat két különböző filmfesztiválon, két különböző filmért. A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Az irgalmas lány kapott díjat, míg a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a Lopakodó lelkekért (ez utóbbi elnyerte a FIPRESCI Nagydíjat is). 2011-ben dokumentumfilmje, az Arirang Un certain regard-díjat kapott a Cannes-i fesztiválon. 2012-ben Pietà című filmje Arany Oroszlán díjat nyert a velencei filmfesztiválon, ezzel az első koreai film lett ami elnyerte a legjobb film díját a három legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok egyikén.

A British Board of Film Classification elhalasztotta Kim Gidok A sziget című filmjének megjelenését az Egyesült Királyságban az állatok ellen elkövetett kegyetlenségek miatt. A jelenetekről, amelyekben egy békát megnyúznak élve és halakat csonkítanak, a rendező a következőt mondta: „Megsütöttük és megettük az összes halat, amit a filmben felhasználtunk. Sok kegyetlenséget követtem el állatok ellen a filmjeimben. Életem végéig bűntudattal fogok élni.”

Egy amerikai újságírónak, aki szerint ezek a jelenetek „rettenetesen felkavaróak illetve [úgy tűnik] akadályt gördítenek a film más országokban való bemutatása elé”, Kim azt felelte, hogy „[i]gen, aggódtam emiatt. De ahogy én látom, az étel, amit ma eszünk sem más. Amerikában marhát, sertést esznek és megölik ezeket az állatokat. Az emberek, akik megeszik ezeket az állatokat, nem foglalkoznak a lemészárlásukkal. Az állatok részei a táplálkozási körforgásnak. Filmvásznon ez kegyetlenebbnek tűnik, de én nem látom a különbséget. És igen, kulturális különbség is van, és talán az amerikaiaknak ez problematikus, de ha fogékonyabbak lennének arra, mi elfogadott más országokban, akkor remélhetőleg kevésbé zavarná őket az, amit a filmvásznon látnak.”

Díjai és elismerései

  • Ezüst Medve (legjobb rendező) – Az irgalmas Lány, Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2004)
  • FIPRESCI-díj – Lopakodó lelkek, Velencei Filmfesztivál (2004)
  • San Sebastian Nemzetközi Filmfesztivál (2005) – Lopakodó lelkek, Az év filmje
  • Un certain regard, Arirang, Cannes-i filmfesztivál (2011)
  • Arany Oroszlán – Pieta, Velencei Filmfesztivál (Wikipédia)

Nem emlékszem, mikor láttam utoljára (művész)filmet, koreait meg soha. Nagyon örülök, hogy megnéztem, nagyon tetszett.

Itt megnézheted: