Önbecsülés


https://moly.hu/konyvek/christophe-andre-francois-lelord-onbecsules

Önszeretet, önkép, önbizalom

” Csak az örülhet az életnek és nyílhat meg a világ előtt, aki nem merül el az önsajnálatban. Csak az érezheti jól magát másokkal, aki jól érzi magát önmagával. Ehhez pedig megfelelő önbecsülésre van van szükség, (…) (fülszöveg)

A könyvről:

Tipikus önfejlesztő, ismeretterjesztő, pszichológiai könyv. A fogalmak tisztázása után és közben, a két írő-gyakorló pszichiáter saját tapasztalataiból hoz példát a megértés könnyítésére.

Ez a könyv “helyre tette” az eddig megfogalmaztott kérdéseimre a választ, depresszióm kiváltó okait, helyemet a társadalomban.

Néhány megfontolandó idézet, amelyek szorosan kapcsolódnak az önmegismerésem útjához.

Idézetek:

” Ám ha a nagy dolog véghezvitele azzal jár, hogy nem foglalkozhatunk önmagunkkal, nem élvezhetjük barártjaink társaságát, akkor szívesen lemondok az efféle boldogságról. (ti. hatalom, dicsőség) (164. oldal)

“Mindnyájunknak megvolt ez az élményünk: valamilyen kezdeti siker után erősen megn ő az önbecsülésünk, és ennek nagyon örölülünk. Aztán az ismétlődése már nem szerez annyi örömet, nem doppingolja az önbecsülésünket, ami majdnem természetes. Önbecsülésünknek változatlanul fontos tápláléka a siker, de inkább csak szinten tartja, semmint növeli. Hogy növeljük, szükségképpen magasabbra állítjuk a lécet, még nyilvánvalóbb sikereket keresünk, esetleg más területen.” (193. oldal)

“Ne feledjük, sohasem minden alap nélkül alakítunk ki magunról ítéletet. Az önbecsülés nem pusztán saját magunk megítéléséből áll, hanem a mások általm kialakított értékítélet elképzeléséből és felismerésébőlm is. Ez a tükrözött én.” (196. oldal)

“Mikor válik a sérült önbecsülés depressziós zavarrá? A állapot között a különbség egyszersmind mennyiségi(a lelki fájdalom erőssége, a tehetetlenség súlyossága) és minőségi (önundor és szuicid hajlam).” (212. oldal)

“Az önbecsülés kilenc kulcsa:

  1. Ismerjük meg önmagunkat
  2. Fogadjuk el önmagunkat
  3. Legyünk őszinték önmagunkhoz
  4. Cselekedjünk
  5. Hallgattassuk el a belső kritikus hangot
  6. Törődjünk bele a kudarcba
  7. Legyünk magabiztosak
  8. Legyünk empatikusak
  9. Fogadjuk el környezetünk támogatását

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s