Családfakutatás


Szinte semmit nem tudok a családom történetéről, múltjáról. Gyermekkoromban egyik szülőm sem mesélt róla, ezért teljes bizonytalanságban vagyok ebben a témában. Nevem alapján feltételezem, hogy sváb vagyok (eredeti írásmódja: Fuchs), azt is tudtam, hogy kitelepített család volt Édesapám családja. Édesanyám anyagi ágon nagy múltú polgári családból származott (Egressy), apai ágon viszont egy egyszerű szerszámlakatos leszármazottja (Potsubay).

Családomból anyai ágon már csak egy (vagy két?) fiú testvér él, kapcsolatom velük nincsen, illetve csak a két unokatestvéremmel és azok gyermekeivel. Apai ágon még két nagynéném él, akiktől gyermekkoromtól húzódoztam, az okát nem tudnám megmagyarázni, talán a félelem szülte “előítélet”, amit apám miatt éreztem velük szemben.

Véletlenek pedig nincsenek! Amikor elhatároztam, hogy családfa kutatásba kezdek (ezen az oldalon indultam el), akkor szinte a semmiből felbukkant a Facebookon keresztül, egy alig ismert unokahugom, apai nagynéném lánya és ismerősnek jelölt. Azonnal felvettem vele a kapcsolatot és leírtam, hogy pont most kezdtem kutakodni az őseim iránt. Bár nem válaszolt, de továbbította kérdéseimet a nagynéném felé, aki szintén felvette velem a kapcsolatot.

Ma reggel az alábbiakat tudtam meg magunkról.

” A Fukszoknak nem adatott meg a nagyszülő, a nagynéni, nagybácsi, unokatestvérek, mivel a szüleink a Felvidékről jöttek át, mikor megnyitották a határt, amit utána előttünk lezártak. A család múltjáról, a Fukszokról csak én rendelkezem információval.”

“Unokabátyám annak idején elkészítette a Fuksz család családfáját, anyja Fuksz Mária volt, a névadónk Mária Terézia katonája volt, birtokot kapott obsitként a Felvidéken, katolikus volt, rajta kívül mindenki színmagyar. Anyám Dobóruszkán született a Dobó birtokon, minden felmenője onnan származott. Mikor áttelepültek igazolniuk kellett, hogy nem zsidók, papírunk van róla. Fuksz Mária apám nővére volt. “

” Szívesen beszélgetek veled a családról, ha meglátogatta, én nem igazán megyek már sehova. Erzsiéknél 1 éve voltam, ritkán megyek Ilihez, inkább a gyerekek szeretnek itt nyaralni, bcsütörtökön mentek haza. Most nem érek rá, de majd megcsörgetlek. A mi családunk nem a gyökereiből élt, ezért nincs összetartás! “

Természetesen várom a találkozást és megkértem a nagynénémet (Icát), hogy adjon lehetőséget a találkozásra. Nagyon szeretnék többet megtudni a családomról, hogy ez az “identitászavar”, ami gyerekkorom óta kísér, megszűnjön.

(Kicsit csalódott vagyok, mert azt hittem, hogy apai ágon valamennyi zsidó vér is folyik az ereimben, de úgy tűnik nem. Ezt talán azért feltételeztem, mert olyan régen (gyermekkorom óta) rajongok a zsidó történelemért, kultúráért és irodalomért. Talán csak a gyökértelenség tudata miatt volt ez így. Nem tudom.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s